Share, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

Uważajcie na te wiadomości w Gmailu!

Android i świat mobilny. Nowe Forum Fandroid.com.pl

Jeśli otrzymałeś zaproszenie, w którym ktoś niespodziewanie informuje, że udostępnił Ci Dokument Google, to nie otwieraj go. Najprawdopodobniej jesteś jednym z 0,1 % procenta użytkowników Gmail, który stał się potencjalną ofiarą pishingu. Wydaje się, że 0,1% użytkowników to niewiele, ale trzeba zwrócić na ogromną bazę klientów korzystających z tej poczty. Wychodzi na to, że fałszywe wiadomości mogło otrzymać nawet milion ludzi, a nawet więcej.

Jeśli korzystasz z kilku kont na jednym urządzeniu, to po kliknięciu w powyższy link zostaniesz przeniesiony/a do wyboru jednego z nich. Jeśli już wykonałbyś, lub wykonała tę czynność, to dalej proszono o dostęp do uprawnień dla danego konta. To nie jest normalne, bo korzystając z Dokumentów Google nie trzeba udzielać jakiegokolwiek pozwolenia. W tym momencie zgodzilibyście się na udostępnienie prywatnych informacji o swoim koncie, a nawet dali dostęp do wiadomości.

 

Google podaje, że zablokowano już szkodliwą aplikację. Jednak nie podano, czy podjęto jakieś długofalowe działania. Moim zdaniem powinni  wprowadzić jakiś system sprawdzania wiarygodności aplikacji. Tak żeby nie wpadli w pułapkę jaką ma miejsce na Facebooku, gdzie co chwilę mamy do czynienia z groźnymi aplikacjami. Na szczęście nie spotkałem się z powyższym przypadkiem osobiście, nawet nie dostałem informacji od znajomych. Jednak widać, że „ładnie” to sobie wymyślili złodzieje i nie zdziwiłbym się gdybym sam odruchowo nie kliknął w ten przycisk. Pewnie zatrzymałbym się na kolejnym etapie, ale widać, że mają fantazję w tworzeniu takich aplikacji.